Op welke trommel gaan we trommelen?

Muziek maken en trommelen is leuk, maar welke trommel kies je hierbij? Je ziet misschien regelmatig allerlei termen voorbij komen zoals djembe, cajon, percussie. Maar wat is dat allemaal, zijn er verschillen, en welke trommel is geschikt voor jouw plannen of groepsactiviteit?
Hieronder gaan we de verschillende trommels - akoestisch én elektronisch – eens langs.

Djembe of djembé

Laten we beginnen bij een trommel waarvan je zeer waarschijnlijk wel eens hebt gehoord: de djembe. Al schrijf je eigenlijk djembé. Maar er wordt ook dembe, djembee, jembee of yambee gezegd en nog meer fonetische variaties.

Afrikaanse trommel

De djembe is een houten trommel uit Afrika. De trommel heeft de vorm van een grote holle vaas, en is uit een stuk hout gesneden. De djembé is aan de meest brede kant bespannen met een gedroogd geitenvel.
De djembe trommel wordt tijdens het zittend spelen tussen de benen geklemd. Hierbij rust de trommel schuin op de grond waarbij het klankgat onderaan deels open blijft.
 
De djembe is een Afrikaanse houten trommelNiet met stokken, maar met je open handen bespeel je de djembé. En hierbij kun je nog best wat verschillende geluiden trommelen. Deze geluiden hebben zelfs namen, zoals slap, bass en flame.
De slap is een slag aan de rand van het vel, waarbij je deels de ‘vaas’ zelf raakt. Dit zorgt voor een hoog en hard geluid.
De bass is een slag in het midden van het vel wat voor een lager, dieper geluid zorgt.
Een flame creëer je door met twee handen direct na elkaar het vel te raken.

Djembe Workshop

Het is niet voor niks dat er zo vaak een djembé workshop op locatie plaatsvindt. Het is een heerlijk laagdrempelige start met samen muziek maken voor groepen. Of jullie nou een BSO zijn, een schoolklas of een team collega’s.
Iedereen krijgt een eigen djembé trommel, en in een kring spelen jullie na wat de enthousiaste workshopleider jullie voor doet. Voor je het weet, klinken jullie goed!

Wat is cajon?

En dan de (van oorsprong Peruaanse) trommel in opkomst: de cajon. Moeilijk om te schrijven (nee, cajun is dus vlees) én om uit te spreken (je zegt kágon).

Niet moeilijk om te zien of te onderscheiden. Als popartiesten een akoestische set spelen, dan verruilt de drummer zijn drumkit wel eens voor deze drumkist. Hij heeft dan ook geen drumkruk meer nodig, want hij gaat er gewoon op zitten.

Cajon spelen                 

Cajon spelen doe je met je handen, zonder stokken of andere hulpmiddelen. Door op verschillende delen van de cajon te slaan kun je verschillende sounds creëren. Midden onder geeft de cajon een laag, dof geluid, vergelijkbaar met de kick van een drumstel.
Bovenaan geeft de cajon juist een hoog, schel geluid. Dit wordt veroorzaakt door een soort veer die achter het hout is gemonteerd. Zo wordt het geluid van de snaredrum gesimuleerd.
De zijkanten van de cajon geven wat ‘gewoon’ houtgeluid wat je dan als versiering tussen je kick en snare basisbeat kunt gebruiken.

Cajon workshop

Doordat de cajon als een soort simpel drumstel kan worden gebruikt, leent het zich goed om met pop liedjes mee te spelen. Dit is ook waar we naartoe werken in een cajon workshop voor kinderen, jongeren of volwassenen.

In een uitgebreidere workshop op locatie kunnen jullie zelfs je eigen cajones bouwen!

...image
...image
...image
...image
...image
...image

Wat is percussie?

Ja, en nu wordt het een klein beetje ingewikkeld. Want percussie is eigenlijk een verzamelnaam voor trommels, anders dan een drumstel. Dus djembe en cajon zouden daar ook onder kunnen vallen.

Maar de term percussie wordt ook gebruikt voor een verzameling kleine instrumentjes. Op podia kunt je percussionisten in actie zien, omringd door allerlei exotische trommels die beurtelings worden gebruikt voor ritmische invullingen van de muziek.

Percussie workshop

Zo’n professionele percussionist kan er vaak wat van, maar ook als beginner kun je best wat leuke ritmes bij elkaar trommelen.
In een percussie workshop leert een groep volwassenen, jongeren of kinderen zelf diverse ritmes (vaak Latijns Amerikaans zoals de samba) trommelen op uiteenlopende percussie instrumenten zoals conga’s, shakers en tamboerijnen.
En misschien zit er zelfs een cajon of djembe tussen.

Nog meer trommel workshops

Zijn we er dan nog niet met djembé, cajon en percussie? Nee, er valt nog meer te kiezen. Je kunt ook trommelen op niet alledaagse trommels, Indonesische instrumenten, of zelfs elektronische instrumenten.

Streetbeats

YouTube staat vol met filmpjes van straatmuzikanten die trommelen op alles wat los en vast zit. Die ritmes van de straat spelen wij met drumstokken op de trommels van de straat; heel gewone tonnen en vaten. Dit wordt vaak streetbeats genoemd, en je kunt het zelf ervaren door een Workshop Streetbeats te volgen.
Er komt dan een workshopleider met een hele bus vol met tonnen, vaten en drumstokken naar jullie locatie. Deze workshop is goed geschikt voor onderwijs en leuk voor een ritmisch team uitje.

...image
...image
...image
...image

Streetbeats is drummen op grote plastic tonnen Hufterproof
Een voordeel van streetbeats is dat het lekker hufterproof is; er kan minder stuk dan bij echte trommels zoals djembe en cajon.

Buiten trommelen
Ook kunnen de streetbeats trommels wel tegen wat spatjes regen, waar bijvoorbeeld een djembe vel dat echt niet kan. Streetbeats kun je dus ook prima buiten op straat plaatsen. Maar te veel regen is natuurlijk ook weer niet prettig voor de deelnemers. En vergeet ook niet de buren op de hoogte te stellen ;-)

Gamelan Workshop en Muziekavontuur

Gamelan is Indonesische muziek die tot de meest complexe muziekstijlen ter wereld wordt gerekend. In onze Gamelan Workshop maken we het niet te ingewikkeld. Als beginners kunnen jullie direct al ervaren hoe sferisch en ontspannend de klanken van de gamelan zijn.

Voor groepen kinderen gebruiken we de gamelan instrumenten in een Muziekavontuur. De kinderen maken met de instrumenten de soundtrack bij een spannend verhaal.

Elektronische beats maken

Alle bovenstaande vormen van trommelen zijn akoestisch; dat betekent dat elke trommel een klankkast heeft en daardoor uit zichzelf al geluid maakt.
Er bestaan ook elektronische instrumenten die geen klankkast hebben, maar wel een stekker. Door ze op de stroom aan te sluiten, kun je ze bespelen en dan geluid horen uit een speaker. De geluiden kun je vaak kiezen in een sound module. Dit zijn dan bijvoorbeeld geluiden die erg lijken op de akoestische trommels, maar de samples kunnen ook heel erg klinken als elektronische beats zoals we die vaak horen in dance muziek.

Elektronische Drumstellen

In de Workshop Elektronisch Drummen mag een hele groep deelnemers plaatsnemen achter echte elektronische drumstellen. Ze leren jullie zelf ritmes spelen en met bekende popsongs meedrummen.

Air Drumming Workshop

In de Air Drums Workshop gebruiken we speciale infrarood apparaten die reageren op handbewegingen. De sound samples kunnen zelfs mee ‘bewegen’ met je handen, zonder dat je de elektronische ‘trommel’ aanraakt.

De workshopleider neemt diverse air drums mee, evenals andere elektronische muziekinstrumenten. Zo kun je met elkaar echt een bandje vormen, zonder dat je hiervoor ervaring hoeft te hebben.

Workshop beats maken

In de Workshop Beats Maken gebruiken we echte samplers, dit zijn apparaten waarin kleine stukjes ‘echt’ geluid kunnen worden opgenomen en die je dan vervolgens kunt bewerken en kunt afspelen. Door meerdere geluiden door elkaar te mengen en te spelen, kun je zo zelf elektronische beats maken.
Veel rap songs bevatten beats die met zulke samplers zijn gemaakt.

Je kunt dit zelf eens uitproberen in onze Workshop Elektronische Beats Maken voor groepen. Onze workshopleider brengt een heel stel samplers en headphones mee waarmee jullie groep zelf aan de gang mag onder professionele begeleiding.

Heb je een trommel kunnen kiezen?

Duizelt het je nu, al die verschillende trommels? Heel begrijpelijk als je nog niet weet waarop je wilt trommelen.
Misschien kun je eerst eens nadenken of je akoestisch wilt trommelen. Dan kun je het zoeken in de hoek van de de djembe, cajon, percussie of streetbeats.
 
Vervolgens kun je nog bedenken hoe gevarieerd je de workshop wilt hebben. In de djembé workshop, en ook in de cajon workshop heeft iedereen dezelfde trommel en speel je met z’n allen veelal hetzelfde ritme.
Bij streetbeats speelt ook iedereen op vergelijkbare tonnen en vaten, maar worden er ook verschillende ritmes door elkaar heen gespeeld.

Variatie in trommels en ritmes
In de Latin Percussie of Braziliaanse Percussie Workshop worden er verschillende percussie trommels door elkaar heen gebruikt waarbij elke trommel zijn eigen rol speelt in het ritme van de groep.
Dit maakt het iets uitdagender, wat weer goed past als je iets meer de tijd hebt voor een workshop. 90 minuten is bijvoorbeeld een mooie tijdsduur voor een percussie workshop voor groepen op locatie. Waar 60 minuten wel weer voldoende is voor een djembe, cajon of streetbeats workshop.

Groep of tweetallen
Of wil je liever elektronische beats maken, en zelfs hele liedjes creëren? Zoek het dan in de hoek van Beats Maken of Air Drumming.
Daarbij is Air Drumming een workshop die je met de hele groep gezamenlijk beleeft. In de andere elektronische workshops wordt er in duo’s gewerkt met koptelefoons op. Daarbij zul je dus iets minder teamspirit kweken. Al kun je de workshop wel afsluiten door aan elkaar te presenteren.

Advies nodig over trommelen?

Of je er nu wel of niet uitkomt, je mag ons mailen of bellen hoor. Gewoon even vrijblijvend brainstormen over een trommel workshop.
Bij maX Music zijn we enthousiast over muziek en creativiteit, en krijgen we jullie groep graag aan het trommelen.
 
Onze workshops trommelen zijn geschikt als bijvoorbeeld team building activiteit voor groepen op locatie, of als cultuur activiteit in het onderwijs.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.