Een leuk team uitje; hoe regel je dat?

Leuke teamuitjes zijn een goed voorbeeld van team building activiteiten. Ze zouden wat ons betreft een onlosmakelijk onderdeel moeten zijn van elke organisatie.
Ze hebben namelijk een positief effect op de werksfeer, de productiviteit van werknemers en de onderlinge verhoudingen in het team.

Maar hoe organiseer je zoiets, en waarop moet je letten?

In deze blog gaan we hier wat dieper op in, en geven we wat tips voor het organiseren van een origineel en effectief team uitje.

Waarom zijn team uitjes überhaupt nodig?

Om te kunnen communiceren en samenwerken in een team is er vertrouwen nodig. Dit ontstaat niet zomaar, maar je kunt hier als organisatie gelukkig wel in investeren. Een manier om dit te doen is het regelmatig organiseren van een uitje met de teamleden.

Door het samen ondernemen van een leuke activiteit zullen collega’s zich meer verbonden voelen met elkaar.
De werknemers zullen merken dat ze uiteindelijk samen werken aan één of meer doelen, ook al hebben ze verschillende taken binnen de organisatie.

Dit is vooral belangrijk in grotere ondernemingen of organisaties waar werknemers van verschillende afdelingen elkaar niet dagelijks ontmoeten.

Lees ook onze Blog: Team building activiteiten; waarom zou je?

Onderlinge banden versterken

Met een gezellig team uitje kunnen de banden tussen de verschillende afdelingen worden verstevigd. Collega’s kunnen elkaar beter leren kennen, en zullen meer respect en begrip voor elkaar gaan opbrengen.

Medewerkers leren hun collega’s op een andere manier kennen, in een omgeving waar ze niet de hele dag over het werk praten, maar waar ze even ontspannen in een gezellige setting.

Werknemers betrekken bij het organiseren
Wanneer teamleden zelf mogen meedenken over goede personeelsuitje ideeën, dan zal dit leiden tot een grotere betrokkenheid. Er is dan nog meer kans op succesvolle uitvoering en positieve effecten van een team uitje.

Samen ideeën bedenken, erover brainstormen en uiteindelijk werken aan de uitvoering ervan. Dit zal op zichzelf al bijdragen aan meer onderlinge betrokkenheid.

...image
...image
...image
...image

Zonde van de werktijd?

Voor een organisatie zijn leuke teamuitjes in geen geval onproductief.

Ja, werknemers doorbreken tijdens zo’n team uitje even hun dagelijkse werkzaamheden. Maar dit zorgt juist vaak voor een nieuwe frisse kijk op de problemen die ze even op de werkplek hebben achtergelaten.
Hierdoor kunnen ze vervolgens vaak juist praktische oplossingen bedenken voor deze problemen.

Daarnaast zijn er nieuwe connecties ontstaan tussen werknemers wat zal bijdragen aan de effectiviteit en efficiëntie van de organisatie. Iemand zal bijvoorbeeld eerder een collega betrekken waardoor een probleem beter en sneller wordt opgelost.

Je zou een team uitje daarom ook kunnen zien als een training.

Onvergetelijke ervaringen

Bovendien bezorgt een geweldig personeelsuitje de deelnemers tal van onvergetelijke ervaringen. Zeker als je met elkaar een bijzondere activiteit onderneemt. Van bijvoorbeeld een Silent Disco zal vast en zeker iedereen genieten, al is het alleen al van de aanblik van collega’s die dansen zonder muziek …
Hier zal men nog tijden met veel lol aan terugdenken en over napraten.

Maar welke activiteit kunnen jullie het beste kiezen voor jullie organisatie en team?

Bekijk een overzicht van alle mogelijke team activiteiten van maX Music.

Welke team activiteiten kies je, en waarom?

Online zijn er genoeg ideeën voor team activiteiten te vinden, maar welke kies je en waarom?

Het zal je op weg helpen als je eerst antwoord probeert te krijgen op de volgende vragen:

  • Wat is het doel van het team uitje?
  • Wat zouden de deelnemers leuk vinden?
  • Hoeveel tijd mag er worden gevuld, en wanneer?
  • Hoeveel geld mag het kosten?

Hieronder gaan we kort in op deze vragen.

Het doel van een uitje

Hierboven hebben we al het algemene nut van team uitjes besproken, maar je kunt dit nog specifieker maken voor jouw organisatie of team.

Wat speelt er bij jullie? Is er bijvoorbeeld net een reorganisatie geweest? Zijn er veel nieuwe collega’s, wordt er veel geroddeld, is er een nieuwe koers waar veel collega’s zich nog niet in kunnen vinden?

Natuurlijk kun je niet alles oplossen met een leuke activiteit, maar er zijn wel creatieve werkvormen waarmee je dagelijkse uitdagingen op een speelse manier kunt behandelen.

Denk bijvoorbeeld aan een Workshop Theatersport zoals de Lama’s dat ooit op televisie deden. Hierin gaan jullie improviseren met theaterscènes, waarbij niemand kan dwarsliggen want dan kan het spel niet verder.
Dit is een grappige manier om samen bezig te zijn, op zowel een ontspannende als inhoudelijke manier.

Of denk aan een Workshop Rap of Songwriting. In teams maak je een lied over jullie team en/of organisatie. Ook dit zal tot veel hilariteit leiden, maar met de juiste begeleiding kun je hier ook heel veel nuttige inhoud in verwerken.

TIP: Bedenk vooraf of je puur ontspannend bezig wilt zijn, of dat je ook inhoudelijke en/of relationele doelen hebt met het team uitje.

Wat is een leuk team uitje?

Hierover zijn de meningen natuurlijk verdeeld. De één houdt van bungee jumpen, en de ander van breien. Je zult nooit iedereen 100% tevreden kunnen stellen.

Je kunt echter wel polsen of er wat gemeenschappelijke interesses zijn, bijvoorbeeld voor iets heel actiefs, of iets muzikaals of creatiefs. Zodra je dat weet, desnoods door middel van een enquête, dan kun je alweer wat gerichter zoeken.

Hoeveel tijd kost een team uitje?

Als je met elkaar gaat bergbeklimmen in de Alpen dan ben je niet even een middagje weg. Terwijl een Djembe Workshop op kantoor (of zelfs als online workshop) maar een uurtje hoeft te kosten.
Stel dus vast hoeveel je wilt of mag besteden aan de activiteit.

Populaire periodes voor leuke personeelsuitjes
Wanneer kun je een uitje het beste inplannen?
Kijk goed dat jullie team activiteit niet in de weg zit van typische vakantiemomenten zoals midden in de zomer of de kerstvakantie, of lange weekenden zoals Hemelvaart.

Wel kun je het team uitje goed koppelen aan toch al feestelijke periodes zoals vlak voor Kerst of aan het begin van het nieuwe jaar.
Je kunt hier dan ook thematisch op aansluiten door met elkaar een creatieve kerstgroet of nieuwjaarsvideo te maken als activiteit.

Hoeveel geld kost het?

Dit kan sterk uiteenlopen, en hangt af van het type activiteit, de locatie, wel of niet eten of zelfs overnachten erbij.

Een leuke creatieve of muzikale activiteit zoals een Workshop Gospel Zingen of Zand Toveren op kantoor of in de buurt zal 15-30 euro per persoon kosten, terwijl een activiteit verder weg met eten en overnachten eerder richting de 300 euro per persoon zal gaan.

Activiteiten op locatie
Een activiteit op jullie eigen locatie is natuurlijk lekker praktisch en goedkoop. Maar de effecten van een team uitje op een externe locatie zou soms wel eens groter kunnen zijn.

...image
...image
...image
...image
...image

Een team uitje naar een unieke plek stelt de medewerkers in staat om wat meer afstand te nemen van het dagelijkse werk, en de collega’s even in een andere, meer ontspannen setting mee te maken.

Dit kan zorgen voor verrassende perspectieven; men ontdekt misschien eigenschappen van collega’s die op kantoor minder zichtbaar zijn.
Het is een geweldige onderbreking van de dagelijkse werkroutine en hierdoor zullen werknemers met nieuwe motivatie weer aan het werk gaan.

Krijg dus helder wat je budget is, en of dat voldoende is om de doelen te halen die jij hebt gesteld voor dit team uitje.

TIP: Presenteer duidelijke doelen voor het personeelsuitje en een bijbehorend kostenplaatje aan je leidinggevende. Deze zal dan eerder akkoord gaan, dan bij een 'vaag idee'.

Bekijk een overzicht van alle mogelijke team activiteiten van maX Music.

Vrijblijvend advies op maat

Kom je er nog steeds niet uit welk team uitje je moet kiezen, en hoe je dat nou snel en betaalbaar regelt?

Schaam je niet, want waarschijnlijk doe je dit niet elke dag.

Bel ons vrijblijvend eens op voor advies op +31 (0)85 2016684 of mail ons op info@maxmusic.nl.

Wij denken graag met je mee, en hebben vast wel wat leuke ideeën. Wij doen dit namelijk wél elke dag 😊

TIP: Lees ook onze blog 10 tips om je team creatiever te maken

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.